Novosti 2014. - 2016.

PDF Ispis E-mail
Autor Igor   
Ponedjeljak, 18 Studeni 2013 17:57
Index članka
Novosti 2014. - 2016.
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Stranica 5
Stranica 6
Stranica 7
Stranica 8
Stranica 9
Stranica 10
Stranica 11
Stranica 12
Stranica 13
Stranica 14
Stranica 15
Stranica 16
Stranica 17
Stranica 18
Stranica 19
Stranica 20
Stranica 21
Stranica 22
Stranica 23
Stranica 24
Stranica 25
Stranica 26
Stranica 27
Stranica 28
Stranica 29
Stranica 30
Stranica 31
Stranica 32
Stranica 33
Stranica 34
Stranica 35
Stranica 36
Stranica 37
Stranica 38
Stranica 39
Stranica 40
Stranica 41
Stranica 42
Stranica 43
Stranica 44
Stranica 45
Stranica 46
Stranica 47
Stranica 48
Stranica 49
Sve stranice

Darko Fanuko iznova na čelu Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka

Piše: Igor Gržetić

grad-krk.hr

 

Objavljeno: 01. prosinca 2015.

 

U Velikoj gradskoj vijećnici, 21. studenog 2015. godine, održana je izborna Skupština Udruge antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka koju su pored članova ove najbrojnije otočne asocijacije podržali njezini brojni prijatelji, uzvanici i gosti.

Prije svega potpredsjednik SABA Republike Hrvatske i predsjednik SABA Primorsko-goranske županije Dinko Tamarut, predsjednik Županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, akademik Petar Strčić, načelnici otočkih općina, odnosno njihovi zamjenici, te domaćin skupa krčki gradonačelnik Darijo Vasilić.

Nakon službenog otvorenja te izbora radnih tijela, predsjednik udruženja Darko Fanuko podnio je iscrpno izvješće o četverogodišnjem radu s naglaskom na ovogodišnji, istakavši najprije kako je isti u značajnoj mjeri bio orijentiran prema razvijanju suradnje s mladima, posebice srednjoškolcima, ali i predstavnicima udruga proizašlih iz Domovinskog rata, s time da je, kao i dosad, značajna pažnja posvećena održavanju spomenika i spomen obilježja iz vremena Narodnooslobodilačke borbe, ali i online promociji kojom je obuhvaćeno uređivanje Internet stranica i Facebook profila udruženja. Brojnim aktivnostima prožeto jednogodišnje razdoblje, nastavlja Fanuko, tako je, u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir, započelo obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, i to postavljenjem prigodne izložbe koja je otvorena promocijom reprinta potresnog svjedočanstva Svjetlane Volarić - U paklu su zvijezde ravnodušno sjale. Akcija je nastavljena organizacijom predavanja tijekom kojeg je s okupljenim školarcima svoju ispovijest podijelio posljednji živući zatočenik ozloglašenog Auschwitza Oleg Mandić, a da udruga zaista posebne napore ulaže u rad s mladima, kako bi što vitalnijom održala antifašističku tradiciju, svjedoči nam sudjelovanje petero krčkih srednjoškolaca u europskom projektu Vlak sjećanja. Konac siječnja, po treći put, zaključen je sudjelovanjem u nacionalnom programu Noć muzeja, i to priredbom održanom u puntarskom Memorijalnom muzeju NOR-a. Tijekom veljače, dodaje Fanuko, krčka delegacija sudjelovala je u Zimskom memorijalu mira 26 smrznutih partizana koji se tradicionalno priređuje u Mrkoplju, dok je u travnju organizirana svečana proslova Dana oslobođenja otoka Krka kojoj je ovogodišnji domaćin i pokrovitelj bio Grad Krk. Svibanj je tradicionalno u znaku Foruma mladih predanog u obilježavanju Međunarodnog praznika rada, dok je lipanj donio sudjelovanje na 12. Sportskim susretima antifašista Primorsko-goranske županije gdje su članovi krčke udruge zasluženo ponijeli naslov pobjednika. U drugome dijelu godine, zaključuje Fanuko, otočni antifašisti podržali su obljetnicu oslobođenja logoraša iz rapskog Kampora, posjetili impozantno Tjenište, spomenik posvećen sudionicima Bitke na Sutjesci (Bosna i Hercegovina), kao i partizansku bolnicu Frana (Slovenija), da bi u listopad ušli polaganjem vijenaca na spomen obilježje posvećeno Krčanima poginulim u Karlobagu.

Nakon što su podnesena također četverogodišnja izvješća o radu Foruma žena (Marija Tudor) i Foruma mladih (Vilim Papa), predsjednik udruženja, predstavio je i planove za narednu godinu. Aktivnosti udruge koje će uvelike ovisiti o dodijeljenim financijskim sredstvima otočnih općina, priznaje Fanuko, i nadalje će biti usmjerene na održavanje spomenika, obilježavanje značajnih datuma i prisjećanje na važne ličnosti vezane uz povijest NOR-a, zatim prisustvo na brojnim komemoracijama, ali samoprezentaciju, odnosno promicanje načela antifašizma javnosti putem predavanja, tribina i tiskovnih konferencija, odnosno što intenzivnijom suradnjom s lokalnim medijima. U narednom periodu, zaključuje Fanuko, značajne će se snage tako usmjeriti na nužno pomlađivanje članstva, kao jedan od prioritetnih zadataka čemu bi značajno trebalo pridonijeti djelovanje Foruma mladih, razvijanje suradnje s učenicima srednje i osnovne škole, kao i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, te brojnim drugim aktivnostima vezanim uz javnost rada, poticanje umjetničkog stvaralaštva iliti edukaciju, što nam dobro ilustrira nadolazeći ciklus predavanja pod nazivom Fašizam, nacizam i neonacizam koji će se odvijati u sjedištima otočnih podružnica.

Na kraju Skupštine, budući da se radilo o izbornom zasjedanju, izglasano je novo vodstvo. Predsjednikom UABiA otoka Krka tako je iznova imenovan Darko Fanuko, dok su potpredsjedničku funkciju međusobno podijelili Slavko Karabaić, Hajra Bubnić, Franjo Mijatović i Romano Kovač. Predsjednicom Foruma žena nanovo je izabrana Marija Tudor, a predsjednikom Foruma mladih Vilim Papa. Delegatima u SABA Primorsko-goranske županije potom su imenovani Darko Fanuko, Slavko Karabaić, Franjo Mijatović, Marija Tudor, Marija Kosić i Lurda Mršić, dok će glasove otoka u SABA Republike Hrvatske ponijeti Darko Fanuko, Slavko Karabaić i Romano Kovač. Titule počasnih članova udruženja naposljetku su dodijeljene Dinku Tomašiću, Milici Hržić i Petru Kedžu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ažurirano ( Četvrtak, 04 Kolovoz 2016 16:25 )
 
free poker
Designed by Frisd.hr